Kreatörer
Raj Raj band
Inkku tamma
Foto: Linnea Isaksson
Yxa av Anders Skoglind
Måltidsvision
The Magnettes

Lyssna, känn och smaka


I våra trakter har det alltid funnits en stark kultur av skapande på olika sätt. Material från naturen med stilren och klassisk design, rena smaker på fina råvaror från jord,älv och skog, toner med känsla av både humor och allvar, det unika språket och den särpräglade framtoningen.

Mystik, ärlighet och kraft!

Nedan hittar du lokala skatter skapat av genuina hantverkare

Meänkieli

är språket som talas längs älvdalarna i Tornedalen och många andra delar av landet , namnet är en sammansättning av två ord, det betyder vårt språk och har de bästa orden och uttrycken.

År 2000 blev meänkieli utsedd till nationellt minoritetsspråk  och det finns ca 75 000 meänkielitalande i Sverige, i Pajala kommun kan du höra det i bland annat i det nationella radioprogrammen från den lokala studion, i matkön och i musiken.

Lyssna och njut.


Briljera, kommunicera på meänkieli!

Rohki hyvä = väldigt bra

Sie olet villin fiini = du är väldigt fin

Voi voi = oj oj

Kaunis = vacker

No niin = nå men då så,  nå nu

Kyllä = jajamen

Ka se = se där

Mahtava = mäktig

Kiitos = tack 

Aurinko paistaa= solen steker

Paljon lunta = mycket snö


Kero

I byn Sattajärvi har generationsföretaget Kero huserat sedan 1929. Här tillverkas de unika produkterna näbbskor, väskor, ryggsäckar och tofflor i exklusivt naturgarvat renskinn som bärs av stolta ambassadörer runtom i världen.

Besök museet som visar garveriets historia och ta del av det fina utbudet i butiken och fabriken där kvalité och hållabarhet är ledordet     


Läs mer

Anders Skoglind

Tusenkonstnären Anders Skoglind tar oss med i hans tecknade serievärld bland jägare, björnar, troll och 91:an .

När han inte tecknar smider han i sin smedja i byn Saittarova och paradpodukten är yxor med motiv.

Du hittar hans produkter i butiken Ateljé Nord i Kiruna  och du kan köpa den senaste boken Fjällvandrarens Trollguide via deras webshop.

Läs mer

Tornedalica Special

Med fiske, jakt och mat som största intresse förädlar bröderna Urban och Karl-Åke Nykäinen delikatesser från våra skogar och älvar efter årstidens cykel. Köp din egna bit torkat renkött eller den där kaffeosten som alla pratar om. 

Läs mer

Raj Raj Band

Raj Raj Band är bandet som får dansgolvet att skaka under byborna och hemvändarnas fötter. Ett patriotriskt kaos uppstår med en styrka som får publiken att kunna flytta berg eller simma upp för en fors  baklänges nynnades på Kuppari-visan.

Musiken passar också utmärkt för alla som gillar dragspelsmusik med riktigt bra drag!

Läs mer

Tornedalsteatern

Den tornedalska kulturen är mystisk samtidigt som den är väldigt rak och rik på historia och uttryck. Vi är otroligt stolta och glada över att ha en egen teater som ägs av tornedalskommunerna Pajala, Övertoneå, Haparanda och Kiruna. En teater som bär språket meänkieli och bjuder på  både proffs och amatör-produktioner  för både unga

och gamla.

Utryck sägs förmedlas bäst på meänkieli men här varvas språken skickligt  så alla kan följa med på resan. Klicka dig vidare för att se kommande föreställningar!

Läs mer

Lapland Guesthouse

Lapland Guesthouse


Hos knivmakaren Johan Stenevad på Lapland Guesthouse i Kangos hittar du hans egentillverkade knivar i unik design och noga utvalda material. I de vackra timmerhusen på gården kan du också ta del av ett rikt utbud av lokalt hantverk och konst i olika former och njuta av installationer och skulpturer ute på gården, eller varför inte besöka de välfyllda antikbodarna?


Läs mer

Lovikkavanten

1892 skapade Erika Aittamaa i byn Lovikka den unika tumvanten i ullgarn med de vackra mönstrena på kragen och den flätade tofsen. Ute i världen finns massor av kopior men i Lovikka finns fortfarande medlemmar i den lokala husmodersföreningen som stickar äkta lovikka-vantar! Du kan även skåda världens största vante i en glasmonter och besöka vantfestivalen som arrangeras varje år i mars i Junosuando

Läs mer

Rönnbäcks Fisk

Familjeföretaget Rönnbäcks Fisk har anor sedan slutet på 1800-talet och startade sin försäljning och förädling av fisk i Pajala redan1958. 

Idag drivs företaget av bröderna Christer och Anders och i deras välsorterade butik i Pajala kan du inhandla havet och älvarnas delikatesser och få goda recept-tips med dig hem

Läs mer

The Magnettes

Rebecka och Sanna är barndomsvännerna som nötte ackord i skolans musiksal under uppväxten i Pajala. Sen släppte dem en singel, och sen for de till Amerika.


Idag turnerar de världen runt med sin 21 century fuck pop och tar den tornedalska kulturen till nya höjder och är en av våra starkaste ambassadörer!  


Läs mer

Mikael Niemi

Vittulajänkkä, Texas, släktfejder och rock n' roll. Mikael Niemis bok Populärmusik från Vittula släpptes år 2000 och helt plötsligt vändes nyfikna blickar från hela världen mot Pajala och kommunen fick sätta upp skyltar så besökare kunde uppleva Vittula IRL.

Många böcker har han skrivit efter det , bl annat Fallvatten och den senaste Koka Björn.

Det mesta är kanske hittepå i hans böcker , eller så inte.

Läs mer

Kulturhuset

De tre systrarna Nylund är kända för sitt enorma engagemang för kulturen, konsten och människorna. I byn Korpilombolo driver de Kulturhuset där du kan se på utställningar , köpa hantverk och äta lokal eller internationell husmanskost.

Det är också i Korpilombolo den tretton dygn långa Nattfestivalen äger rum i midvinternattens december med ett brett program av musik, teater, poesi och dans och hela byn fylls av kulturintresserade besökare från hela världen. 

Läs mer

Björn Ylipää

Matkonstnären Björn Ylipää med rötterna i Pajala har skrivit kokboken Smak av Norrsken där han tar med läsarna på en hissnande smakresa bland mandelpotatis, skogsarbetarluncher och förvirrande vinprovning. Boken vann pris som Best in the World Food writing and Arctic Gastronomy under  World Cookbook Award 2018 och du kan förutom boken också köpa Björns kryddblandingar , rökspån och kaffebönor i den lokala presentbutiken. 

 

Läs mer

Kolektivet 

Per och Hans köpte skog men visste inte vad de skulle göra av all björk.

Sen slog blixten ned som

från klar himmel.

Kol!

Idag tillverkar de hantverkskol av egen björkskog från den lilla byn Kurkkio vid Torneälven som sedan levereas ut till michelinkrogarna i hela världen . 

Läs mer

 Joachim varvar heltidtidsjobb som takläggare i Kiruna med hissnande akvarell- och oljemåleri i sin lilla ateljé på brandstationen i hembyn Junosuando. 

2016 deltog han i tv-serien Konstnärsdrömmar som resulterade i en delad andra plats och med titeln "ljusets mästare".

Håll utkik efter en utställning nära dig och läs mer om Joachims verk här 


Läs mer

Joachim Karkea

Finnmix, Sveriges Radio P4

Sedan urminnes tider slår tornedalningarna på radion varje fredag kl 17.10 precis lagom till att arbetsveckan är slut.  Veckopendlarana sätter sig i bilen för att köra hemåt och bastuveden klyvs för kvällens bad. Då önskas det finska låtar och hälsningar och gratulationerna skickas kors och tvärs över landet till alla vi känner.

Läs mer

Pajala Turism &

Evenemang


Pajala Turistinformation

tillhandahåller samhällsinformation,

turistinformation och evenemangsinformation.


Om du har några frågor är du
välkommen att kontakta oss!

Kontakta oss


Genvägen 55
984 32 Pajala

Sverige

E-post : visitpajala@pajala.se

Mob  : +46 (0) 73-823 93 98


Visit Pajala Facebook
Visit Pajala Instagram
Heart of Lapland

Copyright @ All Rights Reserved Pajala Kommun

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Acceptera