Lyssna, känn och smakaI våra trakter har det alltid funnits en stark kultur av skapande på olika sätt. Material från naturen med stilren och klassisk design, rena smaker på fina råvaror från jord,älv och skog, toner med känsla av både humor och allvar, det unika språket och den särpräglade framtoningen.

Mystik, ärlighet och kraft!

Nedan hittar du lokala skatter skapat av genuina hantverkare

Keros


I byn Sattajärvi har generationsföretaget Kero huserat sedan 1929. Här tillverkas de unika produkterna näbbskor, väskor, ryggsäckar och tofflor i exklusivt naturgarvat renskinn som bärs av stolta ambassadörer runtom i världen.

Besök museet som visar garveriets historia och ta del av det fina utbudet i butiken och fabriken där kvalité och hållabarhet är ledordet    

Foto:Linnea Isaksson

Lapland Guesthouse


Hos knivmakaren Johan Stenevad på Lapland Guesthouse i Kangos hittar du hans egentillverkade knivar i unik design och noga utvalda material. I de vackra timmerhusen på gården kan du också ta del av ett rikt utbud av lokalt hantverk och konst i olika former och njuta av installationer och skulpturer ute på gården, eller varför inte besöka de välfyllda antikbodarna?

Kulturhuset i Korpilombolo


De tre systrarna Nylund är kända för sitt enorma engagemang för kulturen, konsten och människorna. I byn Korpilombolo driver de Kulturhuset där du kan se på utställningar , köpa hantverk och äta lokal eller internationell husmanskost.

Det är också i Korpilombolo den tretton dygn långa Nattfestivalen äger rum i midvinternattens december med ett brett program av musik, teater, poesi och dans och hela byn fylls av kulturintresserade besökare från hela världen. 

Anders Skoglind


Tusenkonstnären Anders Skoglind tar oss med i hans tecknade serievärld bland jägare, björnar, troll och 91:an .

När han inte tecknar smider han i sin smedja i byn Saittarova och paradpodukten är yxor med motiv.

Du hittar hans produkter i butiken Ateljé Nord i Kiruna  och du kan köpa den senaste boken Fjällvandrarens Trollguide via deras webshop.

Lovikkavanten


1892 skapade Erika Aittamaa i byn Lovikka den unika tumvanten i ullgarn med de vackra mönstrena på kragen och den flätade tofsen. Ute i världen finns massor av kopior men i Lovikka finns fortfarande medlemmar i den lokala husmodersföreningen som stickar äkta lovikka-vantar! 

Joachim Karkea


Joachim varvar heltidtidsjobb som takläggare i Kiruna med hissnande akvarell- och oljemåleri i sin lilla ateljé på brandstationen i hembyn Junosuando. 

2016 deltog han i tv-serien Konstnärsdrömmar som resulterade i en delad andra plats och med titeln "ljusets mästare".

Håll utkik efter en utställning nära dig och läs mer om Joachims verk här 

Tornedalica Special


Med fiske, jakt och mat som största intresse förädlar bröderna Urban och Karl-Åke Nykäinen delikatesser från våra skogar och älvar efter årstidens cykel. Köp din egna bit torkat renkött eller den där kaffeosten som alla pratar om.

Rönnbäcks Fisk


Familjeföretaget Rönnbäcks Fisk har anor sedan slutet på 1800-talet och startade sin försäljning och förädling av fisk i Pajala redan1958. 

Idag drivs företaget av bröderna Christer och Anders och du möter dem under någon av deras försäljningsstopp runt om i länet och kommunen eller i deras välsorterade butik i Pajala där kan du inhandla havet och älvarnas delikatesser och få goda recept-tips med dig hem.

Kolektivet


Per och Hans köpte skog men visste inte vad de skulle göra av all björk. Sen slog blixten ned som från klar himmel. Kol!

Idag tillverkar de hantverkskol av egen björkskog från den lilla byn Kurkkio vid Torneälven som sedan levereras ut till michelinkrogarna i hela världen . 

The Magnettes


Rebecka och Sanna är barndomsvännerna som nötte ackord i skolans musiksal under uppväxten i Pajala. Sen släppte dem en singel, och sen for de till Amerika.


Idag turnerar de världen runt med sin 21 century fuck pop och tar den tornedalska kulturen till nya höjder och är en av våra starkaste ambassadörer!  

Raj Raj Band


Raj Raj Band är bandet som får dansgolvet att skaka under byborna och hemvändarnas fötter. Ett patriotriskt kaos uppstår med en styrka som får publiken att kunna flytta berg eller simma upp för en fors  baklänges nynnades på Kuppari-visan.

Musiken passar också utmärkt för alla som gillar dragspelsmusik med riktigt bra drag!

Tornedalsteatern


En egen teater, jajamen! Tornedalsteatern revitaliserar vårt språk meänkieli och förädlar den rika, mystiska och ärliga kulturen som finns i vårt område. Här spelar både lokala förmågor och professionella uppsättningar sätts upp som sedan turnerar i Norrbottens län. Scenspråket är en skicklig blandning av meänkieli och svenska och de professionella pjäserna är ofta textade till svenska så att fler kan ta del av fantastiska berättelser om folket och kulturen i Tornedalen.