Far och flyg

till Pajala

*far = åk (på byaslang)

Lägesrapport

från Pajala

I Tornedalen har minusgraderna kommit och de är här för att stanna åtminstone några månader framåt.

Vinterjackan, mössan och de stickade vantarna är på och snart knarrar det så där härligt under skorna.


Eftermiddagarna är mörka men mysiga och var och varannan kväll lyser norrskenet upp himlen så där mystiskt, vackert men fram för allt mäktigt.

 

Vid det här laget har de flesta fyllt på sitt ljusförråd hemma och det tänds ljus i överflöd runt om i stugorna, yllesockorna är på och kaffepannorna puttrar.


Att vi ofta badar bastu här är ingen överdrift – det kvittar vilken årstid eller veckodag det är.

En bastu har vi alltid tid för.

Det är där i ångorna vi får de mest storslagna och galna idéerna, har det djupaste diskussionerna eller dit vi flyr för att få tystnad.

Ibland räcker det att bara höra vattnet som fräser mot stenarna.

 

På spisen är det inte omöjligt att det puttrar en stor gryta med älgköttsoppa, en viltgryta från höstens jakt eller en laxsoppa av sommarens fångst.

I frysen rotar vi efter bären vi har plockat under hösten för att kunna slänga ihop en efterrätt.

Lingonkaka, blåbärspaj, hjortron och glass. Man tager vad man haver.

 

Och de är nu…. Nu funderingarna och spekulationerna börjar – Gissningsleken är i fullgång,

kom snön redan nu för att stanna?

Vill du också ...

...bada bastu under norrskenet, krama en flera hundraårig tall och äta riktigt god mat?


Fram till jul flyger Jonair rekordbilligt mellan Luleå och Pajala, vissa avgångar så lågt som 99 kr! Vi har samlat tips på vad du kan uppleva här just nu med familj, vänner eller din käreste.


När du går ner för landning på vår hemtrevliga lilla flygplats startar ditt äventyr.


Välkommen med din bokning!

Foto:Linnea Isaksson

Lapland Guesthouse


Här bor du i genuina timmerhus intill Lainioälven i byn Kangos. Varje byggnad på gården bär på en egen historia och inredning och materialval är genomtänkt in i minsta detalj.

Här finns allt från mysiga rum på vinden till ett unikt och lyxigt vikingahus för en unik upplevelse. Den lilla restaurangen bjuder på smaker från skog och älv  och den vedeldade utebastun och jacuzzin står varm nere vid älven för sena kvällar under norrskenet. Här finns antikhandel, smedja, hantverk och konst. Naturen är bokstavligt talat utanför dörren och aktiviterena skräddasys efter dina önskemål. Vandring, norrskensfotografering, fiske eller utomhusmatlagning, du väljer!


Lapland Guesthouse erbjuder även transfer från Pajala Flygplats.Boende från: 1450 kr ( 2 pers) inkl. frukost.

Vår specialitét: Vedeldad bastu och jacuzzi vid älven

Foto:Linnea Isaksson

Hotel Lapland och restaurang Bykrogen


Mitt i Pajala centrum ligger det mysiga hotellet Bykrogen. Här kan enkelt bege dig ut för att promenera i centrum och besöka de olika butikerna. I Pajala slipper du köa eller åka runt för att hitta det du söker, butikerna här har ett brett utbud av både kläder, friluftsliv och inredning. Vill du bege dig ut i skogen så finns det fina besöksmål i närområdet eller längre dagsturer. Se tips under Pajalapärlor. 


Boende från: 990kr dubbelrum/natt, inkl frukost.

Vår specialitét:  Njut av säsongsmenyn i den inglasade delen av restaurangen.

Pajala Camping


Pajala Camping erbjuder boende i en fyrbäddsstuga ute på udde i vackra Torneälven. Du kan kan enkelt promenera till centrum längs den vackra strandpromenaden för att besöka butiker, fika eller äta middag. Med bil tar du dig enkelt ut till de olika besöksmålen i närområdet som exempelvis världsarvet Struves Meridianbåge eller slåttermyren Vasikkavuoma. Se fler besöksmål under Pajalapärlor. Boende från: 999 kr

Vår specialitét:  Paddla kanot på den vackra Torneälven.

Foto:Linnea Isaksson

Boka din resa här

Pajala Flygplats


Resan mellan Luleå och Pajala flygplats tar endast 30 minuter och går över vidsträckta skogar och myrlandskap. Det finns två avgångar i vardera riktning per dag och planet tar 8 passagerare. Under september kan du boka rabatterad resa med Jonairs lyxiga VIP-plan. Du bjuds givetvis på fika under alla turer. Om du har tur så välkomnas du i Pajala av de omtalade flygplatsrenarna som ofta håller till vid entrén.

Pajala flygplats ligger 20 minuter utanför Pajala centralort. För att transportera dig vidare till ditt boende bokar du enklast hyrbil eller taxi.


Enkelresa från: 99 kr

Vår specialité:  Res med Jonairs VIP-plan under september. 

Transport


Hyrbil 

Arctic car rent, Pajala Färghandel 0978-101 65 , pajala@colorama.se

OK Q8, Pajala


Taxi

Kangos Taxi  076- 133 66 99

(boka i god tid)


Upplev naturen hos oss!

Här är bybornas egna tips!

Keros


I byn Sattajärvi har generationsföretaget Kero huserat sedan 1929. Här tillverkas de unika produkterna näbbskor, väskor, ryggsäckar och tofflor i exklusivt naturgarvat renskinn som bärs av stolta ambassadörer runtom i världen.

Besök museet som visar garveriets historia och ta del av det fina utbudet i butiken och fabriken där kvalité och hållabarhet är ledordet 

Lapland Guesthouse

Hos knivmakaren Johan Stenevad på Lapland Guesthouse i Kangos hittar du hans egentillverkade knivar i unik design och noga utvalda material. I de vackra timmerhusen på gården kan du också ta del av ett rikt utbud av lokalt hantverk och konst i olika former och njuta av installationer och skulpturer ute på gården, eller varför inte besöka de välfyllda antikbodarna?


Välkommen att kontakta oss för mer information och tips på hur du maxar din resa till Pajala


Pajala Turism & Evenemang